Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 06:44 29.04.24 
Хоби, Развлечения
   >> Бридж
Всички теми Следваща тема *Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Най-добрата система  
Автор1 kapo (Нерегистриран)
Публикувано22.02.07 16:24



Преди време тук в клуба дискутирахме за това дали има най-добра система на анонсиране и коя е тя...

Попаднах на книгата на Зия Махмуд и Дейвид Бърн ОКОЛО СВЕТА В 80 РАЗДАВАНИЯ - Around the World in 80 Hands

Освен бридж в книгата има много хумор интересни житейски ситуции, мъдрости.

Хареса ми виждането на Зия Махмуд за това колко сложни и научни системи за анонсиране да използваме. Преведох любителски няколко страници от книгата касаещи тази тема.

Зия Махмуд и Дейвид Бърн
------------------------------------
Мач между „Научници” и „Традиционалисти”. Организотор е Димитрий Марчессини, джентълмен, играещ в знаменития Портланд клуб. Голям любител на играта бридж Димитрий вярва, че сложните системи са доста изкуствени и намаляват интереса на публиката към бриджа и в същото време полезността от сложни конвенции се поставя под съмнение от много играчи. Той със свои пари учредява награда 20 000 лири стерлинги за победителя.
Съревнованието се провежда в хотел Меридиан в Лондон. За „Нучниците” играят Бенито Гароцо, Били Айзенберг, Пол Соловей, Бобби Голдман. За „Натуралистите”: Тони Форестър, Бобби Улф, Габриел Чагас и аз (Зия Махмуд).
Играхме 3 мача, като при всеки път разменяхме партньорите си от отбора. На „Научниците” се разрешаваше да ползват всякакви конвенции по техен избор, докато в същото време „Натуралистите” от всички конвенции могат да използват само Блякууд (когато никой не ни виждаше, ние понякога си позволявахме случайни кю-биди).
В резултат „Научниците” спечелиха 2 от 3те мача, но сумарно имповете от трите мача се оказаха в полза на „Натуралистите”. Научниците получиха парите, но ние запазихме нашата гордост.

Първоначално почти всички, считахме техните шансове за значително по-големи, но мачът несъмнено доказа, че правилното разбиране на бриджа превъзхожда всички системни уговорки и конвенции. Едно от скритите преимущества на „Натуралния” бридж е в това, че ако вие не използвате конвенции вие не бихте ги забравяли.

Още няколко аргумента в полза на Натуралистите: Първо, вашето разиграване ще се подобри значително, доколкото вашият мозък ще се освободи от товара да помни уговорки по системата. Второ, вашето анонсиране ще се стане по-качествено. Вие повече няма да обявявате това, което системата иска, вие постоянно ще преоценявате своята карта и ще използвате вашите съждения и заключения. И трето на добрите момчета и съдбата им помага. Ето следното раздаване, което аз (Зия Махмуд) играх с Бобби Улф:

................................. КВ98
................................. КВ74
................................. 94
................................. А53

................................. АД106
................................. -
................................. КВ1065
................................. КВ107


Улф.............................................Зия
1 пика.............(3 купи).............6 пики


Доколкото ние играехме в свободен стил, Улф предпочете да отвори в 4 картов мажор отколкото 3 картов минор. И тъй като 98 в пика е по-силно от 74 в купа той избра 1 пика, а не 1 купа. Може би това да е бил специален тексаски похват с който той да си присвоява правото да разиграва донът, на каквито и да са били причините откритието 1 пика ни даде голямо предимство. След интервенцията 3 купи, аз можех по научному да направя кю-бид, но кой уважаващ себе си натуралист ще се балтави с някакви си кю-биди, когато спокойно може да си напее 6 пики.
Дама каро се оказа на място и въпреки че козът се чупеше 4-1 контрактът 6 пики не беше никакъв проблем.



Защо в очите на зрителите Натуралистите изглеждат „Добрите момчета”. Аз не съм уверен, но предполагам, че в болшинството си хората са против всякакви бриджови конвенции, и ненатурални анонси, които трудно се разбират и възприемат. Все някак ние ще съберем отбор Натуралисти и ще се отправим на световно турне, предизвиквайки на двубой всички научни тимове.
Както и да е, това вече е факт, съревнованието е завършено, всички получиха огромно удоволствие, всички са в прекрасно настроение и даже се носят слухове, че трима от Нучниците молят да бъдат взети следващия път в отбора на Натуралистите.
Все пак официално ние загубихме мача и аз все още се намирам в депресия.
Най-доброто раздаване в турнира, в което аз се провалих е следното: Така се случи че аз отново партнирах с Боби Улф.


..................... АД105
..................... 65
..................... А854
..................... А107

...................... 3
...................... АКДВ
...................... КДВ6
...................... КВ93


Север...................................... Юг
Улф......................................... Зия
-...............................................1 каро
1 пика......................................2 купи
4 кари......................................4 купи
7 кари


Прекрасно анонсиране на моя партнер.

Атака 9 пика.
Как вие бихте разиграли?
Запад е велик играч. След като направи атаката започна да чете вестник със съвети по конни залагания.

Решение: Не уверен коя линия се явява технически правилна, аз изпланирах следното: Асо пика, 3 рунда купа, чистя трефа от мора, след това цакам трефа (Асо коз седи в мора в случай че се окаже, че Запад е само с 2 трефи и се наложи да го надцакаме).
За съжаление Изток цака мойта трета купа и големият шлем влезна без едно. Ето цялото раздаване:




................... АД105
................... 65
................... А854
................... А107

К94................................... В8762
109732............................. 84
7...................................... 10932
Д864 .............................. 52

...................... 3
...................... АКДВ
...................... КДВ6
...................... КВ93


Колко простичко беше това раздаване! Импасираш с дама пика на първи ход, цакаш пика, изтегляш всички козове и двата черни лузер в мора отлитат на купите.

Аз бях ужасно недоволен от себе си, доколкото един от моите неписани съвети се състои в следното: Ако си на голям шлем в който съществуват няколко сравнително равновероятни линии на разиграване, най-добрата линия е да се импасира Поп на първи ход.



Тема Re: Най-добрата системанови [re: 1 kapo]  
Автор dnff ()
Публикувано23.02.07 11:47



Чудесен пост "1 каро". Само не разбрах кога се развива действието??? Аз лично предпочитам натуралните системи, защото каквото имаш в ръката това обяваваш, но естествено с някой конвенции за улеснение на играта.

Не харесвам "Блякууд", защото рядко върши работа. Например в ситуации, в които е важно да знаеш цвета на асото на партньора. При едно асо имаш малък шлем, а при друг цвят - точно манш. Това е предимството на кюбидите.

I love this GAME!



Тема Re: Най-добрата системанови [re: dnff]  
Автор1 kaopo (Нерегистриран)
Публикувано23.02.07 15:54



Действието се развива през 1990 г. на Пикадили в Лондон.



Тема Re: Най-добрата системанови [re: 1 kapo]  
АвторMj (Нерегистриран)
Публикувано24.02.07 11:23



И кои се водят за най-добри системи?



Тема Re: Най-добрата системанови [re: Mj]  
Автор dnff ()
Публикувано24.02.07 21:51



Няма най-добра система. Има два вида системи доколкото знам. Зелени - натурални (макар че е твърдо пресилено да се говори за чисто натурални системи, защото във всяка система присиства поне конвенцията "Блякууд") и сини - условни (в които също присъства поне един натурален анонс). И в различни периоди от историята на играта "на мода" са били или едните, или другите. Например към 60-70-те години на ХХ-ти век (мисля, че тогава беше, ако не съм прав поправяйте ме

) доста популярана става "Синя трефа". Към 80-90-те години популярна сатва преработеното и доразвито продължение на "Синя трефа", а имено "Прецизна трефа". В момента доколкото знам най-добрите световни двойки предпочитат "зелените системи".

С течение на годините и едните, и другите системи си имат своите почитатели и противници. Дори някои играчи от почитатели на "зелени" системи стават почитатели на "сините" системи и обратното. Но перфектни системи НЯМА. И едните и другите имат своите плюсове и минуси.

Няма най-добра система, защото не системата печели играта, а играчите, които я играят. За спечалването на играта са по-важни, както познаването на системата, така и доверито, разбирателството между партньорите, ако искаш дори умението на разиграване да контракта. (Нещо от този сорт, беше написано във форума, не съм го казал аз, а и не съм го цитирал точно. Съжалявам, но не ми се търси, къде точно беше.)

Преди във форума имаше подобна тема за "Синя" и "Прецизна" трефа. Както ще видиш има доста поучителни постове на "1 каро" и други. Ако им се занимава може пак да напишат нещо. Само да не се повтарят. Постовете особено на "1 каро" са доста поучителни и интересни.

I love this GAME!

Тема Re: Най-добрата системанови [re: dnff]  
Автор1 kapo (Нерегистриран)
Публикувано26.02.07 10:40



Общо взето това ми беше идеята, което dnff казва.

Целта на моя първи постинг беше да каже, че НАЙ-ДОБРА система няма и е безсмислено да се хвърлят усилия за намирането й.

Нека, обаче това не насърчава мързеливите играчи... и те да спрат да полагат усилия за научаване на основните конвенции и други бридж изобретения, които позволяват по-точно и печелившо анонсиране.

Като се споменаха зелени и сини системи да допълня, че се говори генерално за 3 типа системи:

ЗЕЛЕНИ - това са общоприетите натурални системи като SAYC, ACOL, 5-ти мажор, Френски мажор и т.н. Те откриват класически с 1 в цвят 11-19 точки.

СИНИ - това са тези, които имат откриване 1трефа за 16+. Те пак са натурални по своята същност, но просто силните ръце /16+ точки/ се откриват с 1 трефа.
В тази група са Синя и Прецизна трефа. Както и други системи носещи общото название Силна трефа.

ЧЕРВЕНИ - силно условни системи. Стават популярни през 80-те години. Например системи в които откриването с ПАС е 13+ точки. Това изисква стройна релейна система от анонси след това за изясняване на ръката. Рискът е, че едно объркване по пътя може да хвърли двойката във води с дълбочина 1100, 1400... С този тип системи някой отбори като Египет жънат успехи през 80 и 90 те години на международната арена. В България също се играеха... помня ги като бях студент през ранните 90.
Много турнири от световна величина забраняват употребата на такива системи в последно време.
Недостатък на червените системи, е че те не допринасят за красотата на бриджа в смисъл че те повече рушат и не създават условия за конструктивно анонсиране. За по-неподготвените играчи това е изключително досадно... опонентите да играят такава система.
Пък и не само по-неподготвениете... Дори Зия Махмуд приплакваше, че го отвяли едни такива в края на 80 те години, когато тези системи набирали скорост в професионалните бридж среди.
Например в Англия /играл съм в няколко бридж клуба там за удоволствие/ си има дни например Пон, Ср, Петък където не се разрешава дори Синя трефа да се играе, както и употребата на по тежки конвенции. Казва се, че през тези дни турнирите са за intermediate level където идват бабичките да си пошльопат и всяка конвенция, която може да наруши конструктивното анонсиране и разбиране на анонсите е забранено. В останалите дни турнирите са за напреднали и тогава са позволени повече неща.

За тези, които търсят своята система, моят препоръка е да се спрат на ЗЕЛЕНИТЕ системи. Те, както Зия Махмуд изтъкваше в книгата си, ще ви направят да РАЗБИРАТЕ бриджа който играете. По-нататък ще се оправяте даже и без система .... хе-хе майтап малко за играта без система ама има и голяма доза истина в него. Защото базовите принципи на анонсиране се запазват и не е нужо много много префиненост за да достигнеш правилните контракти. А зелените системи са положени на именно тези основни бриджови подходи и принципи.



Тема Re: Най-добрата системанови [re: 1 kapo]  
АвторAco пиka (Нерегистриран)
Публикувано26.02.07 15:41



Не съм съгласен ,че най-добрите системи са зелените, дори е малко опасно за начинаещите бриджьори да се облягат на тях.Защото това става навик и често след това бриджьорът спира своето развитие по отношение на анонсирането.А дори и при най-натуралните системи си има принципи и правила на анонсиране. И това се потвърждава от примерите със Зиа Махмуд, който между впрочем ми е любимец от сега действащите световни майстори, защото като назначават 7 кари при анонсирането използва принципа на "ривърса" за да покаже силна ръка. А и в "кафенето" често срещаме играчи които прекрасно разиграват, но в анонсирането са застинали някъде между палеозойската и мезозойската ера и не вървят по-напред защото анонсират "натурално" - така са свикнали и така си карат защото е по-лесничко. Разбира се и другата крайност е вредна, защото хем убиват красотата от бриджа, хем затормозяват излишно играчите при анонсиране. Например аз лично съм гледал 40 конвенции за анонсиране, след откриване на противника с 1БК - какъв е смисълът човек да ги знае всичките!!! Колкото до "безпасовите" системи и аз съм си патил от тях в началото на 80-те години когато излязоха на мода у нас. И това беше до момента в който намерих една конвенция за противодействие и след това вече на "безпасовците" никак не им се играеше срещу нашата двойка!!! Така че има смисъл от конвенции и тяхното използване. Каквато и да е системата има един набор от 10-15 конвенции които задължително се използват.
Мое лично мнение е, че най-добрите са "светлосините" системи за анонсиране, с предварително определяне на лимита на откриването и без много изкуствени анонси които присъстват при някои от версиите на Синя или Прецизна трефа. И колкото и странно да звучи от няколко години съм привърженик на една руска система, казва се "Бероьзка" и е подобна на Полска трефа, но е по-добра.



Тема Re: Най-добрата системанови [re: Aco пиka]  
Автор1 kapo (Нерегистриран)
Публикувано26.02.07 17:05



Погледнах "Берьозка" -та. Честно казано хареса ми!

Тя се опитва в анонса 1 трефа да обедини както силните ръце 17+ /18+ за балансираните/, така и ръцете, които "обиращото" 1 каро на прецизна трефа прави.
Това позволява откриванията 1 каро 1 купа и 1 пика да са лимитирани до 16 точки и да са изчистени по съдържание с цел по-точни преговори, осабено полезно в компетитивното анонсиране/при намеса от противника/.

Развитието след 1 трефа обаче, става натоварено с повече анонси, не толкова условни, колкото носещи точно определено значение за разпределението и силата, както на отговарящия така и на открилия. Това в никакъв случай не е недостатък, даже напротив, според мен по-често ще се превръща в плюс дотолкова, доколкото противника също ще има проблеми с дефинирането на вашите ръце... и тъй като Вие си знаете системата по-добре от него, тъй като и от НЕКАЗАНИТЕ неща ще си правите правилни изводи, то това ще действа във ваша полза.

Целта на постинга ми беше друга!
Дори и в тази система, основните бриджови принципи си остават! Същите тези принципи, които са А и Б то в зелените системи.

Същите тези принципи са като един международен бриджови език, знаеш ли ги много лесно се разбираш с останалите или много лесно научаваш някой нов език /разбирай система за анонсиране/.



Тема Re: Най-добрата системанови [re: 1 kapo]  
Автор dnff ()
Публикувано27.02.07 13:55



БРАВО!!!

Супер тема се получи!!! Остава само да драснат някой ред и "fogas", "ivz" и "zaxxon" и темичката цена няма да има.



I love this GAME!

Тема Re: Най-добрата системанови [re: 1 kapo]  
Автор vaskoed (непознат )
Публикувано30.10.07 12:09



скоро пак ще има мач между „Научници” и „Традиционалисти” и ще се предава по ВВО. http://online.bridgebase.com/vugraph/schedule.php




Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Всички темиСледваща тема*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.